Διήμερη εκπαίδευση για προχωρημένους στη Μη Βίαιη Επικοινωνία με θέμα την Ενσυναίσθηση.
Σάββατο 17/12: 09.00 – 18.00
Κυριακή 18/12: 09.00 – 18.00
Πόσες φορές μας έχει τύχει να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε σε κάποιο φίλο, συγγενή, συνάδελφο ή σύντροφο και αυτός, αντί να μας ακούσει πραγματικά, να βιάζεται να μας πει την άποψή του, να μας δώσει συμβουλές, να αμφισβητήσει τα λεγόμενά μας ή και να μας πει ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε έτσι; Πόσες φορές πάλι έχουμε παίξει εμείς αυτό το ρόλο;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κόσμος μας παρουσιάζει ένα γενικευμένο έλλειμμα σε ενσυναίσθηση. Παιδιά, μαθητές, σύντροφοι και φίλοι καθημερινά βιώνουν την πικρή εμπειρία του να μην έχουν κάποιον άνθρωπο που να μπορεί να ακούσει τον πόνο ή και τη χαρά τους με ποιοτική παρουσία, χωρίς να κρίνει, να επεμβαίνει ή να περνάει στα δικά του προβλήματα. Εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν γύρω μας βιώνουν την έλλειψη της ενσυναίσθησης, δηλαδή της πλήρους παρουσίας, όπου κάποιος τους ακούει βαθιά και τους καταλαβαίνει πραγματικά.
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητά μας να είμαστε παρόντες σε αυτό που βιώνει, εκφράζει και εκδηλώνει ένας άλλος άνθρωπος. Είναι η δεξιότητα που κάνει τη διαφορά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, μια και εξασφαλίζει την ποιότητα της σύνδεσης και δημιουργεί ένα πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο ανθρώπων, το οποίο μεταμορφώνει και τους δύο, ανεξάρτητα από το ποιος μιλάει και ποιος ακούει.
Στη Μη Βίαιη Επικοινωνία η Ενσυναίσθηση είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες και βρίσκεται σε ισορροπία με την Ειλικρινή Έκφραση και την Ενσυναίσθηση προς τον εαυτό μας. Αυτοί οι τρεις πυλώνες αλληλουποστηρίζονται και συνθέτουν μια ευαίσθητη αλλά πολύ γόνιμη ισορροπία, που μπορεί να μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας και να απολαμβάνουμε τη συνύπαρξή μας με τους άλλους όλο και περισσότερο.
Στη συγκεκριμένη εκπαίδευση θα ασκηθούμε εκτεταμένα στο πώς να ακούμε με ενσυναίσθηση:
- χωρίς λόγια, παρά μόνο με το σώμα και τη διαίσθηση
- τους ανθρώπους που σιωπούν και δεν εκφράζονται
- όσους είναι θυμωμένοι
- εκείνους που μας προκαλούν θυμό
- αυτούς που μιλούν πιο γρήγορα από ότι μπορούμε να ακούσουμε
- τον εαυτό μας
To εργαστήρι είναι βιωματικό, περιλαμβάνει προσωπικά μοιράσματα και έκφραση συναισθημάτων και γίνεται μέσα από
- διαδραστικές ασκήσεις
- σωματικές ασκήσεις
- χορό
- τραγούδι
- παιχνίδiα ρόλων
- ομαδικό μοίρασμα
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε γονείς, συντρόφους, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, προϊσταμένους, μέλη ομάδων και σε οποιονδήποτε έχει καθημερινή επαφή με ανθρώπους και θέλει να βελτιώσει την ικανότητά του να ακούει πραγματικά τι λένε οι άλλοι και να ανταποκρίνεται εύστοχα, αποτελεσματικά και ανθρώπινα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο εργαστήρι είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ήδη συμμετάσχει σε εισαγωγικό εργαστήρι Μη Βίαιης Επικοινωνίας στο παρελθόν και να είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές αρχές της.
Το εργαστήρι φιλοξενείται σε χώρο στο κέντρο της Αθήνας.
Οι ώρες διεξαγωγής του εργαστηρίου
είναι οι εξής:
Σάββατο 17/12: 9.00-18.00
Κυριακή 18/12: 9.00-18.00.
Θα υπάρχουν επαρκή διαλείμματα για μεσημεριανό φαγητό, καφέ και ξεκούραση.
Η τιμή περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό, βεβαίωση παρακολούθησης και ελαφρύ γεύμα.
Δηλώστε συμμετοχή αποστέλλοντας email στο info@non-violence.gr
Υπάρχει δυνατότητα ειδικών τιμών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στο info@non-violence.gr
Εκπαιδευτής: Γιώργος Τσιτσιρίγκος
O Γιώργος Τσιτσιρίγκος συντονίζει εκπαιδεύσεις στη Μη Βίαιη Επικοινωνία εδώ και 5 χρόνια. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επίσημης πιστοποίησης στο Nonviolent Communication από το διεθνές Κέντρο Μη Βίαιης Επικοινωνίας (CNVC). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βασικό βιβλίο του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ «Nonviolent Communication, A language of life», το οποίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Κοντύλι με τίτλο «Μη Βίαιη Επικοινωνία, Η γλώσσα της καρδιάς».